![Cytrynowa brukselka Cytrynowa brukselka](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/38eff962-9a2c-47cc-a965-989a797f09f3/Derivates/17d2bbc0-5e65-48de-8eaf-c4bd4355929b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 300 g brukselki, świeżej, przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
- 30 g masła
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- pieprz czarny, świeżo mielony, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 804.9 kJ / 192.2 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 8.2 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Błonnik
- 4.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Topinambur po prowansalsku
50 Min
Gotowanie na parze szpinaku (500 g)
15min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30 Min
Kalafior z purée z groszku
40 Min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40 Min
Gotowanie na parze kalafiora (300 g)
20 Min
Gotowanie na parze kalafiora (350-900 g)
30 Min
Gotowanie na parze fasolki szparagowej (200-300 g)
25 Min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (700-1200 g)
45 Min
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 Min
Gotowanie na parze fasolki szparagowej (350-800 g)
25 Min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35min