Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 300 g brukselki, świeżej, przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
- 30 g masła
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- pieprz czarny, świeżo mielony, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 804.9 kJ / 192.2 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 8.2 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Błonnik
- 4.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gotowanie na parze kalafiora (300 g)
20 Min
Gotowanie na parze ziemniaków lub batatów (200-600 g)
30min
Zielona fasolka szparagowa na Varomie
30min
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25min
Gotowanie na parze kalafiora (350-900 g)
30min
Brokuł z mleczkiem kokosowym
35min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (300-600 g)
35min
Kalafior z purée z groszku
40min
Pak choi na parze z sezamem i sosem sojowym
40min
Gotowanie na parze fasolki szparagowej (350-800 g)
25min
Gotowanie na parze brokułu (300-800 g)
25min
Gotowanie na parze młodych ziemniaków (700-1200 g)
45 Min