Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g ząbków czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 10 g oleju sezamowego
- 300 g krewetek tygrysich, surowych, nieobranych, bez głów
- 10 - 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, pokrojonej na kawałki
- ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
-
10
g oleju z chili
lub 10 g oleju -
10
g pasty sojowej
lub 10 g pasty miso, jasnej - 10 g wina ryżowego
-
10
g cukru trzcinowego
lub 10 g cukru - 20 g cebuli dymki, ze szczypiorem, pokrojonej na 3 cm kawałki
- orzeszki ziemne, prażone, niesolone, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 908 kJ / 217 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pad thai
45 Min
Saganaki z krewetkami i fetą
35 Min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 Min
Krewetki curry
1 Std. 50 Min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35 Min
Korma z owoców morza
40 Min
Małże w zielonym sosie curry
35 Min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 Min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1 Std. 20 Min
Ryż z owocami morza i chorizo
1h 5min
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 Min
Krewetki z orzechami nerkowca
40 Min