Pizza z klopsikami w pikantnym sosie

Pizza z klopsikami w pikantnym sosie

4.5 36 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 50 min
8 porcji

Składniki

Ciasto na pizzę
  • 240 g wody letniej
  • 10 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia miski
Klopsiki i pikantny sos
  • 30 g białego chleba świeżego lub czerstwego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g mleka
  • 150 g sera mozzarella odsączonego z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojonego w 8 mm plastry
    150 g sera scamorza, pokrojonego w 8 mm plastry
  • 100 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    30 g ser grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 25 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy
  • 20 g cebuli
  • 1 czerwoną papryczkę chili, świeżą bez gniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
    1 papryczka chili, suszona
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 szczypta oregano, suszonego
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 745.5 mg
Białko 20.3 g
Kalorie 1766.5 kJ / 422.2 kcal
Tłuszcz 17.2 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 10.5 g
Węglowodany 47.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...