
Urządzenia i Akcesoria
Piłkarska lasagne
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 30 min
10 porcji
Składniki
-
sera parmezan pokrojonego na 2-3 cm kawałki100 g
-
natki pietruszki, świeżej tylko liście10 g
Sos boloński
-
oliwy z oliwek30 g
-
cebuli przekrojonej na pół50 g
-
selera pokrojonego na kawałki70 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki70 g
-
mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki800 g
-
białego wina, wytrawnego70 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata300 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
Sos beszamelowy
-
mleka1000 g
-
masła pokrojonego na kawałki80 g
-
mąki pszennej100 g
-
soli1 łyżeczka
-
gałki muszkatołowej, mielonej2 szczypty
Przygotowanie lasagne
-
masło do natłuszczenia naczynia do zapiekania
-
makaronu, suchego, typu lasagne około 12 płatów (10 x 20 cm)250 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
450 kcal /
1883 kJ
Białko
28.3 g
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
32.5 g
Błonnik
1.6 g