
Urządzenia i Akcesoria
Warzywa z serowym sosem; Surówka brokułowa
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Ziemniaki i warzywa
-
500 g wody
-
500 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
sól do oprószenia
-
500 g warzyw, mieszanych np. marchewki, cukinii, kalarepy, papryki bez gniazd nasiennych, różyczek brokułu lub kalafiora, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
Surówka brokułowa
-
300 g różyczek brokułu
-
1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
½ - 1 jabłko bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
30 g słonecznika łuskanego
-
25 g oliwy z oliwek
-
10 - 15 g octu owocowego
-
1 łyżeczka miodu
-
1 - 1 ½ łyżeczki musztardy
-
1 łyżeczka soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos serowy
-
80 g sera żółtego np. ementalera, goudy, pokrojonego na kawałki
-
200 g wody
-
1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego
-
100 g mleka
-
30 g masła
-
20 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
454.5 kcal /
1903 kJ
Białko
16.3 g
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
52.3 g
Błonnik
9 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Sód
1078.5 mg