
Wersje kompatybilne
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Jabłka pod kruszonką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krupnik i danie z indykiem na Varomie
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej
- 120 - 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g kalarepy pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 - 3 grzyby, suszone (opcjonalnie)
- 400 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych w plastry, zamarynowanych (patrz wskazówka)
- 900 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
- 400 - 450 g warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
Jabłka pod kruszonką
- 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
- 500 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
50
g cukru trzcinowego, nierafinowanego
lub 50 g cukru - 50 g płatków owsianych
-
50
g mąki pszennej pełnoziarnistej
lub 50 g mąki pszennej
Sos pomidorowy
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej posiekanej, do posypania
- 30 g koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 556 kcal / 2328 kJ
- Białko
- 29 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Węglowodany
- 75 g
- Błonnik
- 11.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 1509 mg