Indyk w kruchym cieście

Indyk w kruchym cieście

3.9 40 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

Kruche ciasto
  • mąki pszennej
    600 g
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    180 g
  • jajka
    2
  • mleka
    70 g
  • wody
    70 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
Nadzienie z indykiem
  • jajka
    2
  • soli
    1 ¾ łyżeczki
  • pora białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
    200 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    150 g
  • masła
    30 g
  • oliwy z oliwek
    30 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 łyżeczka
  • białego wina, wytrawnego
    70 g
  • hiszpańskiego sosu pomidorowego tomate frito (patrz wskazówka)
    70 g
    70 g krojonych pomidorów, z puszki
  • filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 2-3 cm kawałki (patrz wariant)
    500 g
  • szynki gotowanej pokrojonej na 2-3 cm kawałki lub w kostkę
    200 g
  • warzyw, mieszanych np. marchewki, pieczarek, pokrojonych na 2 cm kawałki
    200 g
  • papryki wędzonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • mąka pszenna do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 702.7 kcal / 2940.1 kJ
Białko 30.8 g
Tłuszcz 33.8 g
Węglowodany 66.7 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 16.8 g
Sód 1164 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...