
Urządzenia i Akcesoria
Indyk w kruchym cieście
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Kruche ciasto
-
mąki pszennej600 g
-
masła zimnego, pokrojonego na kawałki180 g
-
jajka2
-
mleka70 g
-
wody70 g
-
soli¾ łyżeczki
Nadzienie z indykiem
-
jajka2
-
soli1 ¾ łyżeczki
-
pora białej części, pokrojonego w 2 cm plastry200 g
-
czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki150 g
-
masła30 g
-
oliwy z oliwek30 g
-
pieprzu czarnego, mielonego1 łyżeczka
-
białego wina, wytrawnego70 g
-
hiszpańskiego sosu pomidorowego tomate frito (patrz wskazówka)70 g
-
filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 2-3 cm kawałki (patrz wariant)500 g
-
szynki gotowanej pokrojonej na 2-3 cm kawałki lub w kostkę200 g
-
warzyw, mieszanych np. marchewki, pieczarek, pokrojonych na 2 cm kawałki200 g
-
papryki wędzonej, mielonej½ łyżeczki
-
mąka pszenna do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
702.7 kcal /
2940.1 kJ
Białko
30.8 g
Tłuszcz
33.8 g
Węglowodany
66.7 g
Błonnik
3.9 g
Tłuszcz nasycony
16.8 g
Sód
1164 mg