Urządzenia i Akcesoria
Indyk w kruchym cieście
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Kruche ciasto
-
600 g mąki pszennej
-
180 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
-
2 jajka
-
70 g mleka
-
70 g wody
-
¾ łyżeczki soli
Nadzienie z indykiem
-
2 jajka
-
1 ¾ łyżeczki soli
-
200 g pora białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
30 g masła
-
30 g oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
70 g białego wina, wytrawnego
-
70 g krojonych pomidorów, z puszki70 g hiszpańskiego sosu pomidorowego tomate frito (patrz wskazówka)
-
500 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 2-3 cm kawałki (patrz wariant)
-
200 g szynki gotowanej pokrojonej na 2-3 cm kawałki lub w kostkę
-
200 g warzyw, mieszanych np. marchewki, pieczarek, pokrojonych na 2 cm kawałki
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
mąka pszenna do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1164 mg
Białko
30.8 g
Kalorie
2940.1 kJ /
702.7 kcal
Tłuszcz
33.8 g
Błonnik
3.9 g
Tłuszcz nasycony
16.8 g
Węglowodany
66.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tarta z różami z jabłek (TM7, TM6)
2 godz. 50 min
Babka mięsna
1 godz. 30 min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15 min
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2 godz. 30 min
Babeczki z serem brie, dżemem malinowym i sosem chili
2 godz. 25 min
Rolada mięsna w cieście francuskim
50 min
Sałatka na ciepło z kurczakiem i kaszą bulgur
35 min
Pasztet z mięsa w kruchym cieście
2 godz. 50 min
Świąteczny nadziewany kurczak
2 godz. 10 min
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1 godz. 30 min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2 godz.
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1 godz. 15 min