
Urządzenia i Akcesoria
Placki z purée ziemniaczanego
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje
Składniki
Purée ziemniaczane (patrz wskazówka)
-
ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry450 g
-
mleka180 g
-
soli½ łyżeczki
-
masła15 g
-
gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)1 - 2 szczypty
Placki
-
sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki100 g
-
jajko1
-
mieszanych ziół, świeżych np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji2 łyżki
-
mąki pszennej60 g
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
olej do smażenia
-
woda do zwilżenia
-
kwaśna śmietana do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
298.3 kcal /
1247.8 kJ
Białko
15.5 g
Tłuszcz
12.5 g
Węglowodany
31.6 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Sód
973.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

ZERO WASTE
9 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Kotlety z czerstwego chleba z papryką
30 min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1 godz. 15 min
Ciasto na pizzę z pesto z suszonych pomidorów
2 godz. 30 min
Podpłomyk z szynką (Flammkuchen)
1 godz. 15 min
Kluski z czerstwych bułek
35 min
Pomidorowe kulki ryżowe
40 min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2 godz.
Wytrawne muffinki warzywne z serem (BLW, dla dzieci)
45 min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min
Kopytka serowo-ziemniaczane ze szpinakiem
40 min
Greckie klopsiki (Kefthedes)
1 godz. 30 min