Placki z purée ziemniaczanego

Placki z purée ziemniaczanego

3.5 57 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
4 porcje

Składniki

Purée ziemniaczane (patrz wskazówka)
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
    450 g
  • mleka
    180 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • masła
    15 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
    1 - 2 szczypty
Placki
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    100 g
    100 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • jajko
    1
  • mieszanych ziół, świeżych np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    2 łyżki
  • mąki pszennej
    60 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • olej do smażenia
  • woda do zwilżenia
  • kwaśna śmietana do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 298.3 kcal / 1247.8 kJ
Białko 15.5 g
Tłuszcz 12.5 g
Węglowodany 31.6 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 7.4 g
Sód 973.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...