
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée ziemniaczane (patrz wskazówka)
- 450 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
- 180 g mleka
- ½ łyżeczki soli
- 15 g masła
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
Placki
-
100
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 100 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 1 jajko
- 2 łyżki mieszanych ziół, świeżych np. szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki, koperku, posiekanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 60 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
- woda do zwilżenia
- kwaśna śmietana do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 298.3 kcal / 1247.8 kJ
- Białko
- 15.5 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Węglowodany
- 31.6 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Sód
- 973.4 mg