Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą
TM6 TM5

Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą

4.3 (180 ocen)

Składniki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego w 5 mm plastry
  • 40 g korzenia selera, pokrojonego w 5 mm kostkę
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 cytryna, ekologiczna
  • 400 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wariant)
  • 100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • pieczywo, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
585 kJ / 140 kcal
Białko
6 g
Węglowodany
18 g
Tłuszcz
5 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
6.3 g
Sód
619 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy