![Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d82dec70eaaf6ad69f5fe0a18dc02aee/Derivates/b5d1aebed0b3dd70e8002478663517b125adae79.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 90 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego w 5 mm plastry
- 40 g korzenia selera, pokrojonego w 5 mm kostkę
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1000 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 cytryna, ekologiczna
- 400 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wariant)
- 100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- pieczywo, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 585 kJ / 140 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Sód
- 619 mg
Alternatywne przepisy
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40min
Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
45min
Zupa fasolowa z oliwą pietruszkowo-cytrynową
50 Min
Zupa z kimchi i tofu
30min
Fasolka po śródziemnomorsku
35 Min
Gulasz warzywny z białą fasolą
35 Min
Zupa z pomidorów i cukinii
55min
Szwajcarski krupnik
40min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45min