Wersje kompatybilne
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
120
g zielonej soczewicy, suszonej
lub 120 g soczewicy puy, suszonej - 9 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 750 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 300 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
- 1 cebula szalotka, przekrojona na pół
- 50 g oleju rzepakowego
- 20 g octu jabłkowego
- 50 g soku jabłkowego
-
15
g słodkiej musztardy
lub 15 g musztardy miodowej - 2 łyżeczki syropu z agawy
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 125 g dzikich ziół, świeżych, liści, mieszanych (np. czosnku niedźwiedziego, mniszka, podagrycznika, szczawiu), pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 1 sałata rzymska, baby, pokrojona w 1,5 cm paski
- 1 awokado, dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1459 kJ / 348 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 9.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45min
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1h
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM6)
1h
Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą
35 Min
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1 Std. 10 Min
Sałatka z komosą ryżową, młodą marchewką i soczewicą
55 Min
Szparagi z soczewicą i salsą verde
45min
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 Min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 Min
Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną
55 Min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h