Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini

Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini

4.5 217 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

Dressing tahini
  • ząbki czosnku
    2
  • pasty tahini
    50 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    60 g
  • wody
    60 g
  • liści natki pietruszki, świeżych
    20 g
  • kolendry, świeżej tylko liście
    20 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
Sałatka z pieczonym bakłażanem
  • bakłażanów pokrojonych wzdłuż w 1 cm plastry
    550 - 600 g
  • przyprawy za'atar
    2 łyżki
  • oliwy z oliwek
    2 łyżki
  • wody
    800 g
  • kaszy bulgur
    120 g
  • liści szpinaku, świeżych
    100 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
    120 g
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    100 g
  • czarnych oliwek, bez pestek
    50 g
  • czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
    50 g
  • ser feta pokruszony, ilość do dekoracji (ok. 80 g)
  • pestki granatu ilość do dekoracji (ok. 50 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 285 kcal / 1192 kJ
Białko 10.9 g
Tłuszcz 14.2 g
Węglowodany 24.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...