Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 g wody
- 400 g zielonej soczewicy, suszonej
-
1
łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- 15 g octu
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1590 kJ / 380 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 57 g
- Tłuszcz
- 12 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45min
Fasolka po śródziemnomorsku
35min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40min
Gulasz z zielonej soczewicy
55 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Potrawka warzywna z ryżem
30min
Gratin z ziemniaków i selera
1 godz. 10 min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30min