
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, brokułu, kalarepy, fasolki szparagowej), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 40 - 50 g sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g seitanu pokrojonego w 5 mm plastry
- 15 - 20 g oleju sezamowego
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem posiekana, do dekoracji (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziaren sezamu, białego do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 467 kcal / 1954 kJ
- Białko
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Węglowodany
- 68.8 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Sód
- 1291 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 Std. 10 Min
Korma z pieczonymi warzywami
55 Min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 Min
Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry
9 Std. 30 Min
Żurek wegański
35 Min
Wietnamska sałatka z makaronem (TM5)
40 Min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 Std. 35 Min
Wegańskie curry ze szparagami
1 Std.
Aromatyczne biryani z soczewicą
40 Min
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 Min