Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
TM6 TM5

Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami

3.7 (15 ocen)

Składniki

  • 6 pieczarek portobello, świeżych, dużych, tylko kapelusze (Ø 8-10 cm)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 80 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu sojowego
  • 300 - 350 g papryk, różnokolorowych (2 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski
  • 100 - 150 g czerwonej cebuli (1 szt.), pokrojonej w paski
  • 350 g cukinii (200 g pokrojonej na 2 cm kawałki i 150 g pokrojonej na 1 cm kawałki)
  • 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 100 - 150 g komosy ryżowej (quinoa) (patrz wskazówka)
  • 600 g wody
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 kawałek korzenia imbiru, świeżego (ok. 4 cm), pokrojonego na 2 mm plastry
    lub 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 kawałek kurkumy, świeżej (ok. 4 cm), pokrojonej na 2 mm plastry (opcjonalnie)
    lub 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 200 g bakłażana, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • pestki dyni, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1197.4 kJ / 286.2 kcal
Białko
6.8 g
Węglowodany
29.5 g
Tłuszcz
17.5 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Błonnik
6.7 g
Sód
798.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy