Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami

Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami

3.9 21 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 sztuk

Składniki

  • 6 pieczarek portobello, świeżych dużych, tylko kapelusze (Ø 8-10 cm)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
    1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu sojowego
  • 300 - 350 g papryk, różnokolorowych (2 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski
  • 100 - 150 g czerwonej cebuli (1 szt.), pokrojonej w paski
  • 150 g pomidorka koktajlowego przekrojonych na pół
  • 600 g wody
  • 100 - 150 g komosy ryżowej (quinoa) (patrz wskazówka)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 kawałek kurkumy, świeżej (opcjonalnie) (ok. 4 cm), pokrojonej na 2 mm plastry
    1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 kawałek korzenia imbiru, świeżego (ok. 4 cm), pokrojonego na 2 mm plastry
    1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 150 g cukinii pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 200 g bakłażana pokrojonego na 1 cm kawałki
  • pestki dyni do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 798.9 mg
Białko 6.8 g
Kalorie 1197.4 kJ / 286.2 kcal
Tłuszcz 17.5 g
Błonnik 6.7 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Węglowodany 29.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...