
Urządzenia i Akcesoria
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 sztuk
Składniki
-
pieczarek portobello, świeżych dużych, tylko kapelusze (Ø 8-10 cm)6
-
soli1 ½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego1 szczypta
-
tymianku, świeżego tylko liście4 gałązki
-
oliwy z oliwek1 łyżka
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek2 łyżeczki
-
marchewki pokrojonej na kawałki100 g
-
jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki100 g
-
ząbki czosnku2
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 - 50 g
-
sosu sojowego20 g
-
papryk, różnokolorowych (2 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski300 - 350 g
-
czerwonej cebuli (1 szt.), pokrojonej w paski100 - 150 g
-
pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół150 g
-
wody600 g
-
komosy ryżowej (quinoa) (patrz wskazówka)100 - 150 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
kurkumy, świeżej (opcjonalnie) (ok. 4 cm), pokrojonej na 2 mm plastry1 kawałek
-
korzenia imbiru, świeżego (ok. 4 cm), pokrojonego na 2 mm plastry1 kawałek
-
cukinii pokrojonej na 1 cm kawałki150 g
-
bakłażana pokrojonego na 1 cm kawałki200 g
-
pestki dyni do posypania
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
286.2 kcal /
1197.4 kJ
Białko
6.8 g
Tłuszcz
17.5 g
Węglowodany
29.5 g
Błonnik
6.7 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Sód
798.9 mg