Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami

Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami

3.9 21 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 sztuk

Składniki

  • pieczarek portobello, świeżych dużych, tylko kapelusze (Ø 8-10 cm)
    6
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • tymianku, świeżego tylko liście
    4 gałązki
    1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • oliwy z oliwek
    1 łyżka
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    2 łyżeczki
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    100 g
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 50 g
  • sosu sojowego
    20 g
  • papryk, różnokolorowych (2 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski
    300 - 350 g
  • czerwonej cebuli (1 szt.), pokrojonej w paski
    100 - 150 g
  • pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
    150 g
  • wody
    600 g
  • komosy ryżowej (quinoa) (patrz wskazówka)
    100 - 150 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • kurkumy, świeżej (opcjonalnie) (ok. 4 cm), pokrojonej na 2 mm plastry
    1 kawałek
    1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • korzenia imbiru, świeżego (ok. 4 cm), pokrojonego na 2 mm plastry
    1 kawałek
    1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • cukinii pokrojonej na 1 cm kawałki
    150 g
  • bakłażana pokrojonego na 1 cm kawałki
    200 g
  • pestki dyni do posypania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 286.2 kcal / 1197.4 kJ
Białko 6.8 g
Tłuszcz 17.5 g
Węglowodany 29.5 g
Błonnik 6.7 g
Tłuszcz nasycony 2.5 g
Sód 798.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...