Gratin z ziemniaków i selera
TM6 TM5

Gratin z ziemniaków i selera

4.3 (27 ocen)

Składniki

  • 50 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście
  • 100 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 650 g korzenia selera, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 650 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1211.8 kJ / 289.7 kcal
Białko
7.2 g
Węglowodany
31.2 g
Tłuszcz
16.2 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Błonnik
4.5 g
Sód
382.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy