Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście
- 100 g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 650 g korzenia selera, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 500 g wody
- 650 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1211.8 kJ / 289.7 kcal
- Białko
- 7.2 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Tłuszcz
- 16.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 382.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron po alpejsku
45 Min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35min
Soczewica z ryżem (Fakes moutzentra)
45 Min
Gratin z dorsza
50min
Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami
40 Min
Rösti (TM5)
40 Min
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
2h 45min
Zapiekanka ziemniaczana
40 Min
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem camembert
1 godz.
Pomidorowe kulki ryżowe
40 Min
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1h 15min
Gratin z ziemniaków (TM5)
50min