Gratin z ziemniaków i selera

Gratin z ziemniaków i selera

4.3 29 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • sera ementaler pokrojonego na kawałki
    50 g
  • ząbek czosnku
    1
  • tymianku, świeżego tylko liście
    1 gałązka
  • mleka
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    3 szczypty
  • pieprzu czarnego, mielonego
    3 szczypty
  • korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
    650 g
  • wody
    500 g
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
    650 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 289.7 kcal / 1211.8 kJ
Białko 7.2 g
Tłuszcz 16.2 g
Węglowodany 31.2 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 9.7 g
Sód 382.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...