
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Makaron
- 160 g cebuli pokrojonej w 2-3 mm krążki
- 40 g mąki pszennej
- 100 g sera gruyère pokrojonego na kawałki
- 400 g ziemniaków, woskowych (sałatkowych), pokrojonych w 1 cm kostkę
- 450 g wody
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g makaronu, suchego, typu macaroni
- 2 łyżki masła
Mus jabłkowy i wykończenie
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 - 40 g cukru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 874 kcal / 3642 kJ
- Białko
- 20 g
- Tłuszcz
- 45 g
- Węglowodany
- 92 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM5)
1h
Gratin z ziemniaków i selera
1h 10min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1h 20min
Makaron z marynowanymi burakami i serem feta
2h
Hiszpański omlet ziemniaczany
40min
Korma z pieczonymi warzywami
55min
Bazyliowe knedle z ratatouille
40min
Knedle szpinakowe z pomidorowym ragout
1h
Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana
35min
Mac'n'cheese z mięsem i kimchi
1h
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50min
Fettucine Alfredo
25min