
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
wody1400 g
-
soli1 ½ - 2 łyżeczki
-
komosy ryżowej (quinoa) trójkolorowej lub białej250 g
-
różyczek brokułu200 g
-
marchewki pokrojonej w 1 cm plastry150 g
-
cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę150 g
-
pestek dyni80 g
-
sałaty rzymskiej pokrojonej na kawałki150 g
-
liści szpinaku baby, świeżych120 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
zielonych pomidorów pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)500 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 g
-
kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji5 g
-
ząbki czosnku2
-
zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki½ - 1
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki400 - 600 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
647.7 kcal /
2710.1 kJ
Białko
43.6 g
Tłuszcz
28.7 g
Węglowodany
61.4 g
Błonnik
10.1 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Sód
861.3 mg