Urządzenia i Akcesoria
Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
1400 g wody
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
250 g komosy ryżowej (quinoa) trójkolorowej lub białej
-
200 g różyczek brokułu
-
150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
-
150 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
-
80 g pestek dyni
-
150 g sałaty rzymskiej pokrojonej na kawałki
-
120 g liści szpinaku baby, świeżych
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
500 g zielonych pomidorków tomatillo, z puszki (patrz wskazówka)500 g zielonych pomidorów pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
2 ząbki czosnku
-
½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
400 - 600 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
861.3 mg
Białko
43.6 g
Kalorie
2710.1 kJ /
647.7 kcal
Tłuszcz
28.7 g
Błonnik
10.1 g
Tłuszcz nasycony
6.4 g
Węglowodany
61.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i pieczonymi warzywami z sosem tahini (TM6, TM7)
45 min
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
45 min
Kurczak w sosie satay z dynią, brokułami i kaszą pęczak
50 min
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35 min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Kurczak po azjatycku z migdałami
35 min
Dal z kurczakiem i szpinakiem
40 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Kurczak w sosie satay
30 min
Orientalny kurczak z makaronem z cukinii
40 min
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1 godz.