
Urządzenia i Akcesoria
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
cukinii nieobranej, z odciętymi końcówkami500 g
-
ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika500 g
-
sera parmezan w 1 kawałku100 g
-
oliwy z oliwek1 - 2 łyżki
-
soli½ - 1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¾ łyżeczki
-
chleba żytniego lub białego, pokrojonego na kawałki80 g
-
ząbki czosnku3 - 4
-
oliwy z oliwek40 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
przecieru pomidorowego, typu passata500 g
-
wody170 g
-
cukru1 łyżeczka
-
suszonych płatków chili¼ - ½ łyżeczki
-
oregano, suszonego1 łyżeczka
-
liść bazylii, świeży10 g
-
sera mozzarella (125 g), pokrojona na kawałki1 kulka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
378.8 kcal /
1585.1 kJ
Białko
16.6 g
Tłuszcz
19.9 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
5.5 g
Tłuszcz nasycony
7.2 g
Sód
756.2 mg