
Wersje kompatybilne
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g cukinii nieobranej, z odciętymi końcówkami
- 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g sera parmezan w 1 kawałku
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
80
g chleba żytniego lub białego, pokrojonego na kawałki
lub 80 g bułki pokrojonej na kawałki - 3 - 4 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 170 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
-
10
g liść bazylii, świeży
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej - 1 kulka sera mozzarella (125 g), pokrojona na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 378.8 kcal / 1585.1 kJ
- Białko
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 19.9 g
- Węglowodany
- 36 g
- Błonnik
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Sód
- 756.2 mg