Urządzenia i Akcesoria
Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Marynata cytrynowa z chili
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
-
2 ząbki czosnku
-
15 - 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
-
100 g jogurtu naturalnego
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
600 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w paski o grubości 3,5-4 cm
Majonez kolendrowy
-
30 g kolendry, świeżej (ok. 1 pęczek), tylko liście
-
1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
-
150 g majonezu
-
20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
ogórek pokrojony w 2 mm paski
-
pieczywo (np. chlebki naan, chlebki pita), do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
302.1 mg
Białko
22.3 g
Kalorie
1838.1 kJ /
437.6 kcal
Tłuszcz
36.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Węglowodany
4.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
GRILL
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wrapy z pstrągiem łososiowym i salsą z awokado i mango
50min
Grillowane szaszłyki z udek kurczaka (Yakitori)
45min
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25min
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
50min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45min
Łódeczki z sałaty z kajuńskimi krewetkami i ananasową salsą
25min
Sałatka pomidorowa z grillowanymi grzankami (Panzanella)
40min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1h 20min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1h
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45min
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45min
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
25min