Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym

Grillowane szaszłyki z łososia z majonezem kolendrowym

4.7 69 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Marynata cytrynowa z chili
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
    1
  • ząbki czosnku
    2
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    15 - 20 g
  • kolendry, świeżej tylko liście
    2 gałązki
  • jogurtu naturalnego
    100 g
  • kurkumy, suszonej, mielonej
    ½ łyżeczki
  • chili, mielonego (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    30 g
  • filetów z łososia, świeżych, bez skóry pokrojonych w paski o grubości 3,5-4 cm
    600 g
Majonez kolendrowy
  • kolendry, świeżej (ok. 1 pęczek), tylko liście
    30 g
  • papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki (patrz wskazówka)
    1
  • majonezu
    150 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 25 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • ogórek pokrojony w 2 mm paski
  • pieczywo (np. chlebki naan, chlebki pita), do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 437.6 kcal / 1838.1 kJ
Białko 22.3 g
Tłuszcz 36.7 g
Węglowodany 4.4 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 6.7 g
Sód 302.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...