Wersje kompatybilne
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dorsz sous-vide
- 4 filety z dorsza, ze skórą (ok. 200 g każdy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki tymianku, świeżego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1500 - 1600 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Risotto z burakiem i trawą cytrynową
- 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 200 g czerwonych buraków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka do skropienia
- 240 g ryżu do risotto, np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 130 g białego wina, wytrawnego
- 580 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 - 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej, przekrojonej na pół lub pokrojonej na 2-3 części
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 40 g masła
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście, do dekoracji
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2364.5 kJ / 564.8 kcal
- Białko
- 40.8 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1307.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry z dorszem i krewetkami
40 min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1h 30 min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8h 20min
Duo z buraka
35 min
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z purée ziemniaczanym
1 Std. 50 Min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1h 30 min
Sałatka z krewetek i chrupiących warzyw
45 min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 Std. 35 Min
Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem
40 min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2 godz. 10 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min