Urządzenia i Akcesoria
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Dorsz sous-vide
-
4 filety z dorsza, ze skórą (ok. 200 g każdy)
-
4 gałązki tymianku, świeżego
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Risotto z burakiem i trawą cytrynową
-
30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
200 g czerwonych buraków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
20 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka do skropienia
-
240 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
130 g białego wina, wytrawnego
-
580 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu białego, mielonego
-
1 - 2 łodygi trawy cytrynowej, świeżej przekrojonej na pół lub pokrojonej na 2-3 części
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
40 g masła
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji
-
1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1307.5 mg
Białko
40.8 g
Kalorie
2364.5 kJ /
564.8 kcal
Tłuszcz
17.8 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Węglowodany
54 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45 min
Dorsz w śródziemnomorskim sosie z ziemniakami (z osłoną noża miksującego 2.0)
50 min
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
45 min
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40 min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min
Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem
40 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 min
Kotleciki rybne z ryżem i kapustą pak choi
45 min
Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini
50 min