
Wersje kompatybilne
Dorsz (sous-vide, z osłoną noża miksującego), risotto z burakiem i trawą cytrynową
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dorsz sous-vide
- 4 filety z dorsza, ze skórą (ok. 200 g każdy)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki tymianku, świeżego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1500 - 1600 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
Risotto z burakiem i trawą cytrynową
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 200 g czerwonych buraków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka do skropienia
- 240 g ryżu do risotto np. Carnaroli lub Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
- 130 g białego wina, wytrawnego
- 580 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 - 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej przekrojonej na pół lub pokrojonej na 2-3 części
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 40 g masła
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście, do dekoracji
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 564.8 kcal / 2364.5 kJ
- Białko
- 40.8 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Węglowodany
- 54 g
- Błonnik
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.5 g
- Sód
- 1307.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
45 min
Turbot w szampańskim sosie
40 min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7 godz. 30 min
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40 min
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 godz. 35 min
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Filet z białej ryby (sous-vide) z pieczonymi warzywami (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 30 min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2 godz. 10 min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min