Bazyliowe knedle z ratatouille

Bazyliowe knedle z ratatouille

4.4 432 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Bazyliowe knedle
  • olej do natłuszczenia
  • cebuli przekrojonej na pół
    70 g
  • bazylii, świeżej tylko liście
    ½ pęczka
    ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • białej bułki, czerstwej pokrojonej w 2 cm kostkę
    150 g
    150 g białego chleba, czerstwego, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • bułki tartej
    50 g
  • mleka
    120 g
  • jajka
    2
  • soli
    ¾ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, świeżo mielonego
    ¼ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 szczypty
Ratatouille
  • oleju
    30 g
  • cebuli pokrojonej w ósemki
    70 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
    150 g
  • cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
    300 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
    170 g
  • żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
    170 g
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400
  • wody
    50 g
  • oregano, suszonego
    1 łyżeczka
  • tymianku, suszonego
    ½ łyżeczki
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
    2 szczypty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 333 kcal / 1396 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 39 g
Błonnik 7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...