
Wersje kompatybilne
Bezglutenowe kotleciki wegetariańskie z dressingiem jogurtowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kotleciki
- 1 cytryna ekologiczna
- 200 g batata pokrojonego na kawałki
- 200 g papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g pora pokrojonego na 1 cm kawałki
- 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 45 g siemienia lnianego
- 2 jajka
Dressing jogurtowy
- 80 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g bazylii, świeżej tylko liście
- 20 g kolendry, świeżej tylko liście
- 20 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 120 g jogurtu naturalnego
- 30 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 110.1 kcal / 460.5 kJ
- Białko
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Węglowodany
- 8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Sód
- 197.7 mg