Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 bakłażany, średnie, ok. 350 g każdy
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
- 30 g rodzynek
- 8 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 liście laurowe, suszone
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 10 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 60 g wody
-
olej lniany, do zalania
lub olej rzepakowy, od zalania - 1 - 2 łyżki ziaren gorczycy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1287 kJ / 307 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 396 mg
Alternatywne przepisy
Szarpany jackfruit BBQ
25min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1h 15min
Wegańskie "mięso"
1h 15min
Buraki à la Wellington
3 Std.
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55min
Wegetariańskie spring rollsy (TM6)
1h
Wegański bigos z boczniakami
1 Std. 40 Min
Rösti z warzyw korzeniowych (TM6)
50min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35min
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45min
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
45min
Pasztet z selera
2h