Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 bakłażany, średnie, ok. 350 g każdy
- 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
- 30 g rodzynek
- 8 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 liście laurowe, suszone
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 10 g octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 60 g wody
-
olej lniany, do zalania
lub olej rzepakowy, od zalania - 1 - 2 łyżki ziaren gorczycy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1287 kJ / 307 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 396 mg
Alternatywne przepisy
Pasztet z selera
2 Std.
Żurek wegański
35 Min
Wegetariańskie hot dogi ze szparagami
40min
Wegański bigos z boczniakami
1h 40 min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24小时 15 分钟
Szarpana „bananina” w sosie BBQ
25min
Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami
27 godz. 10 min
Czarna focaccia
2 Std. 40 Min
Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem
50 Min
Azjatycka surówka z krojonych warzyw (TM5)
15 Min
Laski św. Mikołaja
3h 20 min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1h 15 min