Bakłażany po kaszubsku
TM6 TM5

Bakłażany po kaszubsku

4.3 (48 ocen)

Składniki

  • 3 bakłażany, średnie, ok. 350 g każdy
  • 20 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 250 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
  • 30 g rodzynek
  • 8 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 liście laurowe, suszone
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • 60 g wody
  • olej lniany, do zalania
    lub olej rzepakowy, od zalania
  • 1 - 2 łyżki ziaren gorczycy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1287 kJ / 307 kcal
Białko
2 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcz
28 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Błonnik
3.7 g
Sód
396 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy