Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami
TM6 TM5

Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami

4.8 (45 ocen)

Składniki

  • 100 g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście

Dressing

  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 30 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 60 g oliwy z oliwek
    lub 60 g oleju z pestek winogron
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczki soli

Sałatka

  • 50 g pestek dyni, łuskanych
  • 200 g kaszy jaglanej, Melvit
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 12 przepiórczych jajek (patrz wariant)
  • 100 g czarnych oliwek
  • 500 g pomidorów śliwkowych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1755 kJ / 419.2 kcal
Białko
17.5 g
Węglowodany
34.3 g
Tłuszcz
25.2 g
Błonnik
3.6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy