
Wersje kompatybilne
Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
100
g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Dressing
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 30 g daktyli, suszonych, bez pestek
-
60
g oliwy z oliwek
lub 60 g oleju z pestek winogron - 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¾ łyżeczki soli
Sałatka
- 50 g pestek dyni łuskanych
- 200 g kaszy jaglanej Melvit
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 12 przepiórczych jajek (patrz wariant)
- 100 g czarnych oliwek
- 500 g pomidorów śliwkowych pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 419.2 kcal / 1755 kJ
- Białko
- 17.5 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Błonnik
- 3.6 g