
Wersje kompatybilne
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kasza orkiszowa z warzywami
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1200 g wody
- 20 g oleju
- 200 g kaszy orkiszowej, pełnoziarnistej o czasie gotowania 15 min
- 1 łyżeczka soli
Wegański gulasz z boczniaków
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 250 g boczniaków, świeżych pokrojonych w paski (5 x 1 cm)
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (5 x 1 cm)
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 150 g wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona (patrz wskazówka) - natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 415.8 kcal / 1740.8 kJ
- Białko
- 12.3 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Węglowodany
- 57.3 g
- Błonnik
- 13.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Sód
- 1058.3 mg