Wersje kompatybilne
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kasza orkiszowa z warzywami
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1200 g wody
- 20 g oleju
- 200 g kaszy orkiszowej, pełnoziarnistej, o czasie gotowania 15 min
- 1 łyżeczka soli
Wegański gulasz z boczniaków
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 250 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w paski (5 x 1 cm)
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (5 x 1 cm)
- 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 150 g wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona (patrz wskazówka) - natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekana
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1740.8 kJ / 415.8 kcal
- Białko
- 12.3 g
- Węglowodany
- 57.3 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 13.7 g
- Sód
- 1058.3 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1h 10min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Wegetariański gulasz z tofu
30min
Wegańskie leczo z kurkami
40min
Wegańskie curry ze szparagami
1h
Wegetariańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami
55min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55min
Warzywne curry z mleczkiem kokosowym
50min
Wegański bigos z boczniakami
1h 40min
Wegańskie „flaczki” z boczniaków
40min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 Std.
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30min