Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 500 g bobu, świeżego, młodego (patrz wskazówka)
-
120
g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
lub 120 g cebuli, przekrojonej na pół, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry lub półplastry, do dekoracji - 2 - 3 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do polania
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 360 - 400 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki, plus dodatkowa ilość pomidora bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę, do dekoracji
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 5 - 10 g kolendry, świeżej, tylko liście i miekkie łodygi, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g wody mineralnej, niegazowanej
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 465.3 kJ / 111.2 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 386.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z pieczonej marchewki z kuminem
1h
Wytrawne ciasto z cukinią i chorizo
1 godz. 10 min
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45 min
Chutney śliwkowy
1h
Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
40 min
Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
10min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55 min
Pasta z pieczonego bakłażana
1 Std. 50 Min
Pasztet z selera
2h
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Hummus z zielonego groszku
40 min
Chutney z czerwonej cebuli
24h