Urządzenia i Akcesoria
Egipska pasta z bobu i pomidorów (ful)
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
8 porcji
Składniki
-
500 g wody
-
500 g bobu, świeżego młodego (patrz wskazówka)
-
120 g cebuli, przekrojonej na pół, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry lub półplastry, do dekoracji120 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
360 - 400 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na kawałki, plus dodatkowa ilość pomidora bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę, do dekoracji
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
5 - 10 g kolendry, świeżej tylko liście i miekkie łodygi, pokrojone na kawałki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
100 g wody mineralnej, niegazowanej
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
386.8 mg
Białko
5.9 g
Kalorie
463.4 kJ /
110.8 kcal
Tłuszcz
4.6 g
Błonnik
6.1 g
Tłuszcz nasycony
0.7 g
Węglowodany
15.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Tapenada z zielonych oliwek
10 min
Pasta z pieczonego bakłażana
1 godz. 50 min
Hummus z bobu
1 godz.
Pasta kanapkowa z bobu
45 min
Hummus z buraka
1 godz.
Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry
9 godz. 30 min
Ketchup z dojrzałych bananów
40 min
Pasta z białej fasoli z jabłkiem
55 min
Sycylijska caponata
30 min
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min
Tapenada
5 min