Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g wody
- 250 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na 5 mm kawałki
- 130 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 5 mm kawałki
- 130 g bakłażana, pokrojonego na 5 mm kawałki
- 100 g cukinii, pokrojonej na 0,5 cm kawałki
- 4 - 5 łyżek wodorostów wakame, suszonych
- ciepła woda, do namoczenia wodorostów
- 1 ząbek czosnku, mały
- 40 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g kaparów, konserwowych
- 50 g ogórków konserwowych, pokrojonych na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g oleju sezamowego, prażonego
- 1 - 2 łyżeczki soli
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- ziarna sezamu, białego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 409.3 kJ / 97.8 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 8.3 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 438 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z buraków z pomarańczowym winegretem
50 min
Wegańskie miski Buddy z komosą ryżową
1h 10 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Wegańskie „flaczki” z boczniaków
40min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Buraki à la Wellington
3h
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1h
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM5)
20 Min
Wegańskie curry ze szparagami
1h
Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem
50 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min