
Urządzenia i Akcesoria
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
Ciasto pomarańczowe z Varomy
-
oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia90 g
-
cukru150 g
-
skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki10 g
-
mąki tortowej150 g
-
mleka40 g
-
jajka3
-
sody oczyszczonej1 ½ łyżeczki
-
proszku do pieczenia2 łyżeczki
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego1 ½ łyżeczki
-
soli plus dodatkowo 3 szczypty½ łyżeczki
-
ryżu basmati200 g
-
wody1200 g
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem
-
filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 125 g każdy)500 g
-
cebuli przekrojonej na pół150 g
-
ząbki czosnku3
-
czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki1
-
oleju słonecznikowego20 g
-
żółtej pasty curry (patrz wskazówka)2 - 3 łyżki
-
wody100 g
-
mleczka kokosowego250 g
-
różyczek kalafiora250 g
-
białej ciecierzycy, z puszki odsączonej280 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM2 łyżeczki
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 - 2 łyżki
-
przyprawy garam masala2 łyżeczki
-
soli plus dodatkowa ilość do oprószenia1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia2 - 3 szczypty
-
kolendra, świeża do dekoracji
-
migdały, w płatkach (opcjonalnie) prażone, do dekoracji
-
suszone płatki chili (opcjonalnie) do dekoracji
-
cytryna ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do dekoracji1
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
818.2 kcal /
3423.4 kJ
Białko
36.9 g
Tłuszcz
29.6 g
Węglowodany
95.6 g
Błonnik
7.6 g
Tłuszcz nasycony
11.8 g
Sód
1559.5 mg