Wersje kompatybilne
Wegańska zupa gulaszowa z dyni; Kokosowy ryż ze smażonymi bananami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kokosowy ryż
-
500
g mleka
lub 500 g napoju roślinnego, np. migdałowego, owsianego - 200 g mleczka kokosowego
- 150 g ryżu jaśminowego
- 30 g cukru
- 1 szczypta soli
Gulasz z dyni i smażone banany
- 700 g miąższu dyni, np. piżmowej, Hokkaido, pokrojonego na ok. 5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na ok. 5 cm kawałki
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 400 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
- 1 pomarańcza, ekologiczna
- 600 g wody
-
10
g octu jabłkowego
lub 10 g białego octu winnego -
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta kminku, mielonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 banany, pokrojone w 1 cm ukośne plastry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu, płynnego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1932.2 kJ / 461.8 kcal
- Białko
- 10.2 g
- Węglowodany
- 74.3 g
- Tłuszcz
- 14.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 6.9 g
- Sód
- 672.8 mg
Alternatywne przepisy
Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
45 Min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 Std. 35 Min
Lasagne dyniowa
1h 45 min
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25min
Zupa z pomidorów i cukinii
55 Min
Dwa chłodniki: szparagowy z groszkiem i buraczano-pomidorowy
3 godz.
Warzywa pod migdałową kruszonką
1 godz.
Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
40 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50 Min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30 min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45 Min