Wersje kompatybilne
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Orzechowa posypka
- 80 g orzechów nerkowca
- 70 g daktyli, suszonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 6 - 8 gałązek mieszanych ziół, świeżych, np. mięty, natki pietruszki, tylko liście
- 1 łyżka ziaren sezamu, białego
Zupa krem z batatów
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 - 4 ząbki czosnku
- 30 g oleju sezamowego, prażonego
- 1000 g batatów, pokrojonych na kawałki
- 1800 g wody
-
4
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½ - 1 łyżka pasty harissa (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1108 kJ / 265 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 40 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 1013 mg
Alternatywne przepisy
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35 min
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30 min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
1h 20 min
Zupa krem z batatów i marchewek
45 min
Zupa krem z papryki i suszonych pomidorów z gremolatą; Szybka focaccia
50 min
Bliskowschodni brunch
1h 20 min
Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z wegańskim gulaszem
1h 5 min
Zupa krem z marchewki i imbiru; Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym
1h 5 min
Imbirowy krem z dyni piżmowej
40 min
Zupa krem z kopru włoskiego i marchewki
40 min
Zupa z batatów i cukinii z imbirem
25 min
Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost
35 min