
Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
10 porcji
Składniki
Orzechowa posypka
-
orzechów nerkowca80 g
-
daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół70 g
-
mieszanych ziół, świeżych np. mięty, natki pietruszki, tylko liście6 - 8 gałązek
-
ziaren sezamu, białego1 łyżka
Zupa krem z batatów
-
cebuli przekrojonej na pół300 g
-
korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry30 g
-
ząbki czosnku2 - 4
-
oleju sezamowego, prażonego30 g
-
batatów pokrojonych na kawałki1000 g
-
wody1800 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM4 łyżeczki
-
kurkumy, suszonej, mielonej2 łyżki
-
pasty harissa (opcjonalnie) (patrz wskazówka)½ - 1 łyżka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
265 kcal /
1108 kJ
Białko
5 g
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
40 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
1013 mg