Zupa krem z batatów z orzechową posypką

Zupa krem z batatów z orzechową posypką

4.2 30 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
10 porcji

Składniki

Orzechowa posypka
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 70 g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 6 - 8 gałązek mieszanych ziół, świeżych np. mięty, natki pietruszki, tylko liście
  • 1 łyżka ziaren sezamu, białego
Zupa krem z batatów
  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 - 4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju sezamowego, prażonego
  • 1000 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 1800 g wody
  • 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 łyżki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ - 1 łyżka pasty harissa (opcjonalnie) (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 265 kcal / 1108 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 8 g
Węglowodany 40 g
Błonnik 5.6 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 1013 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...