
Wersje kompatybilne
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wegetariański sos boloński
-
100
g zielonego orkiszu
lub 100 g zielonej soczewicy, suszonej - 20 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula (ok. 120 g), przekrojona na pół
- 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
Lody
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście
-
300
g malin, mrożonych
lub 300 g truskawek, mrożonych - 40 g syropu z agawy
-
100
g śmietanki sojowej (lub owsianej, patrz wariant)
lub 100 g jogurtu sojowego
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim
- 320 g makaronu, suchego np. typu spaghetti, o czasie gotowania 8 min (patrz wskazówka)
- 400 g wody
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 - 1 ¼ łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- 2 ½ - 2 ¾ łyżeczki soli
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 1 łyżeczka oleju
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 617.5 kcal / 2585.3 kJ
- Białko
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Węglowodany
- 112.8 g
- Błonnik
- 15.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Sód
- 1012.8 mg