Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 20 - 30 g zimnej wody
Nadzienie
- 300 - 350 g ziemniaków, nieobranych, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 150 g pora, tylko biała i jasnozielona część
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
Formowanie i pieczenie
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 opakowanie serka kremowego, śmietankowego (125 g)
- sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1761.6 kJ / 421 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 37.1 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 220.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z bobem, serem feta i migdałami
45min
Grecka zupa z soczewicy
40min
Cytrynowa potrawka z ciecierzycy i ryżu
50min
Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak (TM5)
45min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30min
Korma z pieczonymi warzywami
55min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6)
1h 20 min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55min
Sałatka ziemniaczana z rumienioną cebulą, orzechami i serem pleśniowym (z osłoną noża miksującego 2.0)
1h
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45min
Risotto z dynią i szpinakiem
35 Min
Śródziemnomorski chleb rozmarynowy
1j 55 menit