Makaron z dynią i jarmużem
TM6 TM5

Makaron z dynią i jarmużem

4.5 (78 ocen)

Składniki

  • 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1200 g wody
  • 400 g dyni, pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 80 - 100 g jarmużu, bez twardych części, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 320 g makaronu, suchego, krótkiego
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (patrz wariant)
    lub 10 g szałwii, świeżej, tylko liście
  • 75 - 100 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • orzeszki piniowe, uprażone (ok. 2 łyżki) (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2261.6 kJ / 540.5 kcal
Białko
17.3 g
Węglowodany
71 g
Tłuszcz
21.4 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Błonnik
4.2 g
Sód
1105.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy