Makaron z dynią i jarmużem

Makaron z dynią i jarmużem

4.5 80 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    40 g
    40 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • wody
    1200 g
  • dyni pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
    400 g
  • jarmużu bez twardych części, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
    80 - 100 g
  • makaronu, suchego, krótkiego
    320 g
  • soli
    1 ½ - 2 łyżeczki
  • oliwy z oliwek plus 1 łyżka
    30 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    60 g
  • ząbki czosnku
    1 - 2
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście (patrz wariant)
    10 g
    10 g szałwii, świeżej, tylko liście
  • serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
    75 - 100 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • orzeszki piniowe (opcjonalnie) uprażone (ok. 2 łyżki)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 540.5 kcal / 2261.6 kJ
Białko 17.3 g
Tłuszcz 21.4 g
Węglowodany 71 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 1105.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...