Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką

Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką

3.5 6 ocen
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Orzechowa kruszonka i mus jabłkowy
  • śmietany, 36% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
    150 g
  • jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
    500 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego plus 1 łyżeczka
    15 g
  • cukru
    80 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    10 g
    10 g cukru wanilinowego
  • orzechów włoskich, łuskanych
    50 g
  • mąki żytniej
    90 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    50 g
Ziemniaki i marynata do ryby
  • ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm łódeczki
    300 g
  • soli
    3 łyżeczki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    5 gałązek
  • ząbek czosnku
    1
  • oleju
    70 g
  • filetów z ryby o białym mięsie bez skóry i ości, np. okonia morskiego, dorady, dorsza (4 szt. po 150-180 g)
    600 - 720 g
  • miodu płynnego
    30 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    3 szczypty
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżka
  • pora pokrojonego na 2 cm kawałki
    50 g
  • czerwona papryka (ok. 150 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona na 3 cm kawałki
    1
Ryba w papilotach i ziemniaki
  • marchewki (ok. 120 g), pokrojone w paski julienne (dł. 5 cm)
    2
  • cukinii młodej (ok. 120 g), pokrojonej w paski julienne (dł. 5 cm)
    ½
  • pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 2 mm plastry
    1
  • sosu Worcestershire (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • oliwy z oliwek
    ½ łyżeczki
  • soli (opcjonalnie) w płatkach
    1 - 2 szczypty
  • rozmarynu, świeżego tylko liście
    1 łyżka
  • koperku, świeżego tylko liście
    1 łyżka
  • wody
    500 g
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii
  • daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
    60 - 100 g
  • orzechów włoskich, łuskanych
    60 g
  • koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki
    120 g
  • jogurtu typu greckiego
    60 - 80 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 g
  • soli
    2 szczypty
  • cykorie (ok. 120 g)
    1 - 2
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
Krem jabłkowy
  • serka kremowego podzielonego na kawałki
    100 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    10 g
    10 g cukru wanilinowego
  • cynamonu, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • kwaśnej śmietany (opcjonalnie) do podania
    4 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1331.7 kcal / 5571.8 kJ
Białko 53.3 g
Tłuszcz 75 g
Węglowodany 122.1 g
Błonnik 15.2 g
Tłuszcz nasycony 25.5 g
Sód 2317.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...