
Urządzenia i Akcesoria
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Orzechowa kruszonka i mus jabłkowy
-
śmietany, 36% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)150 g
-
jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki500 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego plus 1 łyżeczka15 g
-
cukru80 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM10 g
-
orzechów włoskich, łuskanych50 g
-
mąki żytniej90 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
Ziemniaki i marynata do ryby
-
ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm łódeczki300 g
-
soli3 łyżeczki
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 gałązek
-
ząbek czosnku1
-
oleju70 g
-
filetów z ryby o białym mięsie bez skóry i ości, np. okonia morskiego, dorady, dorsza (4 szt. po 150-180 g)600 - 720 g
-
miodu płynnego30 g
-
pieprzu czarnego, mielonego3 szczypty
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek1 łyżka
-
pora pokrojonego na 2 cm kawałki50 g
-
czerwona papryka (ok. 150 g), bez gniazd nasiennych, pokrojona na 3 cm kawałki1
Ryba w papilotach i ziemniaki
-
marchewki (ok. 120 g), pokrojone w paski julienne (dł. 5 cm)2
-
cukinii młodej (ok. 120 g), pokrojonej w paski julienne (dł. 5 cm)½
-
pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 2 mm plastry1
-
sosu Worcestershire (opcjonalnie)1 łyżeczka
-
oliwy z oliwek½ łyżeczki
-
soli (opcjonalnie) w płatkach1 - 2 szczypty
-
rozmarynu, świeżego tylko liście1 łyżka
-
koperku, świeżego tylko liście1 łyżka
-
wody500 g
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii
-
daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół60 - 100 g
-
orzechów włoskich, łuskanych60 g
-
koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki120 g
-
jogurtu typu greckiego60 - 80 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 g
-
soli2 szczypty
-
cykorie (ok. 120 g)1 - 2
-
pieprzu czarnego, mielonego2 szczypty
-
liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
Krem jabłkowy
-
serka kremowego podzielonego na kawałki100 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM10 g
-
cynamonu, mielonego1 - 2 szczypty
-
kwaśnej śmietany (opcjonalnie) do podania4 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1331.7 kcal /
5571.8 kJ
Białko
53.3 g
Tłuszcz
75 g
Węglowodany
122.1 g
Błonnik
15.2 g
Tłuszcz nasycony
25.5 g
Sód
2317.4 mg