Kasza pęczak z warzywami i kokilkami jajecznymi
TM6 TM5

Kasza pęczak z warzywami i kokilkami jajecznymi

2.8 (5 ocen)

Składniki

Kokilki jajeczne

  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g zielonych szparagów, bez główek i twardych końcówek (główki zachować), pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g białego wina
    lub 50 g wody
  • 15 g musztardy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • masło, do natłuszczenia foremek
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
    lub 100 g śmietanki sojowej

Kasza pęczak z warzywami

  • 1 limonka, ekologiczna
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 50 g zielonego groszku, świeżego
    lub 50 g zielonego groszku, mrożonego
  • 20 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 150 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 100 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej w 0,5 cm paski
  • 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 750 g wody
  • 6 jajek
  • sól, do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1955.3 kJ / 467.3 kcal
Białko
13.4 g
Węglowodany
42 g
Tłuszcz
28.2 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Błonnik
10.3 g
Sód
603.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy