Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami

Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami

4.3 45 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
4 porcje

Składniki

  • 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli (opcjonalnie) plus opcjonalnie ½ łyżeczki
  • 110 g maślanki
  • 60 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni
  • 300 - 350 g cukinii młodej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 1350 g wody
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego w paski (1,5 x 3-4 cm), osuszonego ręcznikiem papierowym
    500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonego w paski (1,5 x 3-4 cm), osuszonego ręcznikiem papierowym
  • 180 - 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 70 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 5 mm paski
  • 1 opakowanie śmietany, min. 30% tłuszczu (ok. 200 g)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½ opakowania sera feta (ok. 100 g), pokrojonego w 1 cm kostkę
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1052.6 kcal / 4403.9 kJ
Białko 47.1 g
Tłuszcz 57.1 g
Węglowodany 92.7 g
Błonnik 10.3 g
Tłuszcz nasycony 27.4 g
Sód 795.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...