
Wersje kompatybilne
Sałatka ze szpinakiem; Roladki z ryby, cytrusowy sos maślany; Pączki z sera koziego i sos z owoców jagodowych
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pączki z sera koziego
- 125 g sera koziego, twardego, pokrojonego na kawałki
- 75 g mleka
- 25 g masła
-
150
g skrobi ziemniaczanej
lub 150 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Roladki z ryby
- 8 filetów z ryby o białym mięsie, np. dorsza, soli, okonia morskiego (ok. 100 g każdy)
- sól, do oprószenia
- 8 krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 500 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 600 g różyczek brokułu
Sos z owoców jagodowych
- 80 g orzechów pekan
- 1 laska wanilii
-
120
g pomidorów, bez skóry, pokrojonych na kawałki
lub 120 g krojonych pomidorów, z puszki - 60 g cukru
-
200
g owoców jagodowych, świeżych
lub 200 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
Sałatka ze szpinakiem
- 150 - 200 g liści szpinaku baby, świeżych
-
150
g owoców jagodowych, świeżych
lub 150 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 15 g musztardy
- 15 g miodu, płynnego
- ½ łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g czerwonego octu winnego
- 25 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Cytrusowy sos maślany
- 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g mąki pszennej
- 30 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 75 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- olej, o neutralnym smaku, do natłuszczenia i smażenia
- liście natki pietruszki, świeże, do dekoracji
- owoce jagodowe, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 5274.8 kJ / 1260.7 kcal
- Białko
- 76.7 g
- Węglowodany
- 97.2 g
- Tłuszcz
- 65.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.2 g
- Błonnik
- 13.2 g
- Sód
- 2073.3 mg
Alternatywne przepisy
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1sa 10 dk
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 Std. 15 Min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1h 20min
Klopsiki jagnięce, kuskus i pikantny sos pomidorowy; Mus czekoladowo-daktylowy
1h 20min
Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
2h 30min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15 dk
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55 min
Zielony omlet na białkach
35 dk
Serowe paluchy i pesto z naci marchewki
1h 50min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 Min
Wschodnioeuropejski brunch
1h 30min
Pizza 4 sery
2 godz. 15 min