Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym

Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym

4.3 19 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 9 godz.
6 porcji

Składniki

  • 500 g białej ciecierzycy, suszonej
  • woda do namoczenia ciecierzycy
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka kolendry, świeżej z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
  • ¼ pęczka natki pietruszki, świeżej z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
  • ¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g bułki tartej
  • 40 g czarnuszki (patrz wskazówka)
  • 40 g ziaren sezamu, białego
  • 40 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski (0,5 x 5 cm)
  • 10 g żółtej pasty curry
    1 łyżeczka curry, mielonego, (patrz wskazówka)
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 - 2 szczypty cukru
    1 - 2 szczypty cukru kokosowego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 740.7 kcal / 3098.8 kJ
Białko 23 g
Tłuszcz 45.5 g
Węglowodany 66.7 g
Błonnik 14.3 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 676 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...