
Urządzenia i Akcesoria
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 9 godz.
6 porcji
Składniki
-
500 g białej ciecierzycy, suszonej
-
woda do namoczenia ciecierzycy
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
½ pęczka kolendry, świeżej z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
-
¼ pęczka natki pietruszki, świeżej z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
-
¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 ¼ - 1 ½ łyżeczki soli
-
1 szczypta chili, mielonego
-
1 jajko
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g bułki tartej
-
40 g czarnuszki (patrz wskazówka)
-
40 g ziaren sezamu, białego
-
40 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski (0,5 x 5 cm)
-
10 g żółtej pasty curry
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
200 g mleczka kokosowego
-
1 - 2 szczypty cukru
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
740.7 kcal /
3098.8 kJ
Białko
23 g
Tłuszcz
45.5 g
Węglowodany
66.7 g
Błonnik
14.3 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Sód
676 mg