Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym

Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym

4.3 19 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 9 godz.
6 porcji

Składniki

  • białej ciecierzycy, suszonej
    500 g
  • woda do namoczenia ciecierzycy
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • kolendry, świeżej z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
    ½ pęczka
  • natki pietruszki, świeżej z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
    ¼ pęczka
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ¾ łyżeczki
  • soli
    1 ¼ - 1 ½ łyżeczki
  • chili, mielonego
    1 szczypta
  • jajko
    1
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka
  • bułki tartej
    30 g
  • czarnuszki (patrz wskazówka)
    40 g
  • ziaren sezamu, białego
    40 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
    40 g
  • papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski (0,5 x 5 cm)
    200 g
  • żółtej pasty curry
    10 g
    1 łyżeczka curry, mielonego, (patrz wskazówka)
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • mleczka kokosowego
    200 g
  • cukru
    1 - 2 szczypty
    1 - 2 szczypty cukru kokosowego
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 740.7 kcal / 3098.8 kJ
Białko 23 g
Tłuszcz 45.5 g
Węglowodany 66.7 g
Błonnik 14.3 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 676 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...