Ziołowy hummus z falafelami
TM6 TM5

Ziołowy hummus z falafelami

4.6 (17 ocen)

Składniki

  • 370 g ciecierzycy, suszonej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1100 g wody, plus dodatkowa ilość do namoczenia
  • 140 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g mąki pszennej, plus opcjonalnie 1-2 łyżki
  • 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g kolendry, świeżej, liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g kolendry, mielonej
  • 10 g kminu rzymskiego, mielonego, plus ¼ łyżeczki
  • 5 g suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki soli
  • olej, do głębokiego smażenia
  • 10 - 20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 50 - 70 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 10 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
  • przyprawa za'atar, do oprószenia (patrz wskazówka)
  • jogurt grecki, do podania
  • czarne oliwki, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2163.6 kJ / 517.1 kcal
Białko
24.1 g
Węglowodany
82.2 g
Tłuszcz
13.4 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Błonnik
17.9 g
Sód
2522.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy