
Urządzenia i Akcesoria
Ziołowy hummus z falafelami
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 13 godz. 40 min
4 porcje
Składniki
-
ciecierzycy, suszonej370 g
-
sody oczyszczonej2 łyżeczki
-
wody plus dodatkowa ilość do namoczenia1100 g
-
czerwonej cebuli przekrojonej na pół140 g
-
ząbki czosnku4
-
mąki pszennej plus opcjonalnie 1-2 łyżki50 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście50 g
-
kolendry, świeżej liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)40 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 - 25 g
-
kolendry, mielonej10 g
-
kminu rzymskiego, mielonego plus ¼ łyżeczki10 g
-
suszonych płatków chili5 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
soli3 łyżeczki
-
olej do głębokiego smażenia
-
pasty tahini (patrz wskazówka)10 - 20 g
-
oliwy z oliwek10 g
-
wody mineralnej, niegazowanej50 - 70 g
-
bazylii, świeżej tylko liście10 g
-
warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
-
przyprawa za'atar do oprószenia (patrz wskazówka)
-
jogurt grecki do podania
-
czarne oliwki do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
517.1 kcal /
2163.6 kJ
Białko
24.1 g
Tłuszcz
13.4 g
Węglowodany
82.2 g
Błonnik
17.9 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Sód
2522.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

GOTUJ Z DIEGO
12 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Wegetariańskie spring rollsy (TM6)
1 godz.
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Hummus z domowym tahini
25 min
Falafele z łodygami natki pietruszki i kolendry
9 godz. 30 min
Falafele z sosem pomidorowo-kokosowym
9 godz.
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 godz. 20 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Koreański ramen z tofu
50 min