
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 370 g ciecierzycy, suszonej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1100 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia
- 140 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 4 ząbki czosnku
- 50 g mąki pszennej plus opcjonalnie 1-2 łyżki
- 50 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g kolendry, świeżej liście i łodygi pokrojone na 2 cm kawałki (2-3 doniczki)
- 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g kolendry, mielonej
- 10 g kminu rzymskiego, mielonego plus ¼ łyżeczki
- 5 g suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
- 10 - 20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 - 70 g wody mineralnej, niegazowanej
- 10 g bazylii, świeżej tylko liście
- warzywa, mieszane (np. marchewka, ogórek, seler naciowy), pokrojone w słupki, do podania
- przyprawa za'atar do oprószenia (patrz wskazówka)
- jogurt grecki do podania
- czarne oliwki do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 517.1 kcal / 2163.6 kJ
- Białko
- 24.1 g
- Tłuszcz
- 13.4 g
- Węglowodany
- 82.2 g
- Błonnik
- 17.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Sód
- 2522.4 mg