
Urządzenia i Akcesoria
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Gremolata z cukinii
-
orzechów włoskich, łuskanych40 g
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 10 g)½ pęczka
-
cebula (ok. 100 g), pokrojona w 2 mm półplastry1
-
ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry1
-
oliwy z oliwek20 g
-
cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę300 g
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
Hummus
-
białej ciecierzycy, z puszki (2 puszki), odsączonej (zalewę zachować)520 - 550 g
-
wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)100 - 120 g
-
pasty tahini (patrz wskazówka)50 g
-
ząbek czosnku (opcjonalnie)1
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego10 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 łyżeczka
Sos tahini
-
pasty tahini (patrz wskazówka)80 g
-
wody mineralnej, niegazowanej80 g
-
jogurtu naturalnego80 g
-
oleju sezamowego10 g
-
syropu z agawy10 g
-
soli¼ łyżeczki
-
kminu rzymskiego, mielonego1 szczypta
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 - 2 krople
-
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ok. 120 g)
-
ser feta pokruszony (ok. 100 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
599.7 kcal /
2509.2 kJ
Białko
20.6 g
Tłuszcz
36 g
Węglowodany
56.1 g
Błonnik
14.5 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
1072.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SYLWESTER
10 Przepisów
Polska
Polska