Urządzenia i Akcesoria
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Gremolata z cukinii
-
40 g orzechów włoskich, łuskanych
-
½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 10 g)
-
1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w 2 mm półplastry
-
1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry
-
20 g oliwy z oliwek
-
300 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
Hummus
-
520 - 550 g białej ciecierzycy, z puszki (2 puszki), odsączonej (zalewę zachować)
-
100 - 120 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
-
50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
Sos tahini
-
80 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
80 g wody mineralnej, niegazowanej
-
80 g jogurtu naturalnego
-
10 g oleju10 g oleju sezamowego
-
10 g miodu10 g syropu z agawy
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
-
1 - 2 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
włoski pomidor koktajlowy przekrojone na pół (ok. 120 g)
-
ser feta pokruszony (ok. 100 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1072.2 mg
Białko
20.6 g
Kalorie
2509.2 kJ /
599.7 kcal
Tłuszcz
36 g
Błonnik
14.5 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Węglowodany
56.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SYLWESTER
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Bliskowschodni brunch
1 godz. 20 min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 min
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Hummus z domowym tahini
25 min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Pasta z bakłażana
55 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Tapenada z zielonych oliwek
10 min
Tapenada
5 min
Hummus z zielonego groszku
40 min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 min