
Urządzenia i Akcesoria
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Gremolata z cukinii
-
40 g orzechów włoskich, łuskanych
-
½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 10 g)
-
1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w 2 mm półplastry
-
1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry
-
20 g oliwy z oliwek
-
300 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
Hummus
-
520 - 550 g białej ciecierzycy, z puszki (2 puszki), odsączonej (zalewę zachować)
-
100 - 120 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
-
50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
Sos tahini
-
80 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
80 g wody mineralnej, niegazowanej
-
80 g jogurtu naturalnego
-
10 g oleju sezamowego
-
10 g syropu z agawy
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
-
1 - 2 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ok. 120 g)
-
ser feta pokruszony (ok. 100 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
599.7 kcal /
2509.2 kJ
Białko
20.6 g
Tłuszcz
36 g
Węglowodany
56.1 g
Błonnik
14.5 g
Tłuszcz nasycony
5 g
Sód
1072.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SYLWESTER
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Bliskowschodni brunch
1 godz. 20 min
Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana
1 godz. 20 min
Guacamole
15 min
Hummus z domowym tahini
25 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów
40 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 godz. 20 min
Hummus z zielonego groszku
40 min