Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta

Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta

4.6 37 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Gremolata z cukinii
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 10 g)
  • 1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w 2 mm półplastry
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 300 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
Hummus
  • 520 - 550 g białej ciecierzycy, z puszki (2 puszki), odsączonej (zalewę zachować)
  • 100 - 120 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
  • 50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
Sos tahini
  • 80 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 80 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 10 g oleju sezamowego
    10 g oleju
  • 10 g syropu z agawy
    10 g miodu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 - 2 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ok. 120 g)
  • ser feta pokruszony (ok. 100 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 599.7 kcal / 2509.2 kJ
Białko 20.6 g
Tłuszcz 36 g
Węglowodany 56.1 g
Błonnik 14.5 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Sód 1072.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...