
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gremolata z cukinii
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 10 g)
- 1 cebula (ok. 100 g), pokrojona w 2 mm półplastry
- 1 ząbek czosnku pokrojony w 1 mm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 300 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
Hummus
- 520 - 550 g białej ciecierzycy, z puszki (2 puszki), odsączonej (zalewę zachować)
- 100 - 120 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)
- 50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
Sos tahini
- 80 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 80 g wody mineralnej, niegazowanej
- 80 g jogurtu naturalnego
-
10
g oleju sezamowego
lub 10 g oleju -
10
g syropu z agawy
lub 10 g miodu - ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 1 - 2 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ok. 120 g)
- ser feta pokruszony (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 599.7 kcal / 2509.2 kJ
- Białko
- 20.6 g
- Tłuszcz
- 36 g
- Węglowodany
- 56.1 g
- Błonnik
- 14.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 1072.2 mg