Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella

Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella

3.5 8 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Gotowanie soczewicy
  • 1000 g wody
  • 300 g czarnej soczewicy belugi, suszonej
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
Rozdrabnianie orzechów, selera i jabłka
  • 40 g orzechów włoskich, łuskanych (patrz wariant)
  • 170 g selera naciowego pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
  • 180 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Dressing malinowy
  • 100 g malin, świeżych (patrz wariant)
    100 g malin, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 60 g soku z czerwonych buraków (patrz wariant)
  • 30 g octu jabłkowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 10 - 15 g musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Jogurt stracciatella
  • 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (patrz wariant)
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 20 g miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
Podanie
  • ½ opakowania tofu, świeżego (ok. 120 g), pokrojonego w kostkę (patrz wariant)
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 434.9 mg
Białko 28 g
Kalorie 2894.7 kJ / 691.9 kcal
Tłuszcz 31.3 g
Błonnik 15.1 g
Tłuszcz nasycony 9.1 g
Węglowodany 79.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...