Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie kaszy bulgur i warzyw na parze
- 1200 g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 200 g kaszy bulgur
- 300 g bakłażana, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 300 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki
Podpłomyk
- 120 g wody
- 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 270 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ziaren, mieszanych, np. czarnuszki, kminku, sezamu, do posypania
-
½ - 1
łyżeczka soli gruboziarnistej, do posypania
lub ½ - 1 łyżeczka soli, do posypania
Sałatka z kaszą bulgur
- 10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g liści mięty, świeżych
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 100 g ogórka, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 100 g papryki, różnokolorowej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 100 g pomidora, pokrojonego na ćwiartki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Daktylowa owsianka
-
30
g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki
lub 30 g migdałów, blanszowanych - 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 900 g mleka
- 150 g płatków owsianych
- 40 g cukru
-
½
łyżeczki kardamonu, mielonego
lub ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
Pasta z bakłażana
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 70 g pasty tahini (patrz wskazówka)
-
5
g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
lub 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¾
łyżeczki soli, wędzonej
lub ¾ łyżeczki soli
Pasta paprykowo-orzechowa
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki
-
100
g orzechów nerkowca
lub 100 g orzechów włoskich, łuskanych -
5
g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
lub 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego - ¾ łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3326.9 kJ / 794.6 kcal
- Białko
- 20.5 g
- Węglowodany
- 93.6 g
- Tłuszcz
- 40.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 10.9 g
- Sód
- 1215.6 mg
Alternatywne przepisy
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55min
Bakłażan w kokosowo-orzeszkowym sosie z ryżem (z osłoną noża miksującego)
45min
Cytrynowy ryż (w stacji Thermomix Friend®)
25min
Zupa krem z batatów z orzechową posypką
50min
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM6)
1h
Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana
1h 20min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1h 20min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40min
Tofu po koreańsku
1h 20min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40min