Bliskowschodni brunch

Bliskowschodni brunch

4.4 16 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji

Składniki

Gotowanie kaszy bulgur i warzyw na parze
  • 1200 g wody
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g kaszy bulgur
  • 300 g bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 300 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki
Podpłomyk
  • 120 g wody
  • 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziaren, mieszanych np. czarnuszki, kminku, sezamu, do posypania
  • ½ - 1 łyżeczka soli gruboziarnistej do posypania
    ½ - 1 łyżeczka soli, do posypania
Sałatka z kaszą bulgur
  • 10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g liści mięty, świeżych
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 100 g ogórka pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g papryki, różnokolorowej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g pomidora pokrojonego na ćwiartki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Daktylowa owsianka
  • 30 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki
    30 g migdałów, blanszowanych
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 900 g mleka
  • 150 g płatków owsianych
  • 40 g cukru
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
    ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
Pasta z bakłażana
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 70 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¾ łyżeczki soli wędzonej
    ¾ łyżeczki soli
Pasta paprykowo-orzechowa
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli pokrojonej na ćwiartki
  • 100 g orzechów nerkowca
    100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 5 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 794.6 kcal / 3326.9 kJ
Białko 20.5 g
Tłuszcz 40.5 g
Węglowodany 93.6 g
Błonnik 10.9 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 1215.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...