
Urządzenia i Akcesoria
Bliskowschodni brunch
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
Gotowanie kaszy bulgur i warzyw na parze
-
wody1200 g
-
oliwy z oliwek10 g
-
soli1 łyżeczka
-
kaszy bulgur200 g
-
bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki300 g
-
papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3 cm kawałki300 g
Podpłomyk
-
wody120 g
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia50 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia270 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
ziaren, mieszanych np. czarnuszki, kminku, sezamu, do posypania1 łyżka
-
soli gruboziarnistej do posypania½ - 1 łyżeczka
Sałatka z kaszą bulgur
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście10 - 20 g
-
liści mięty, świeżych10 g
-
ząbek czosnku½ - 1
-
ogórka pokrojonego na 3 cm kawałki100 g
-
papryki, różnokolorowej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki100 g
-
pomidora pokrojonego na ćwiartki100 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego20 g
-
oliwy z oliwek20 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego¼ łyżeczki
Daktylowa owsianka
-
orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych, bez skórki30 g
-
daktyli, suszonych, bez pestek100 g
-
mleka900 g
-
płatków owsianych150 g
-
cukru40 g
-
kardamonu, mielonego½ łyżeczki
Pasta z bakłażana
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście20 g
-
ząbki czosnku2
-
oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia40 g
-
pasty tahini (patrz wskazówka)70 g
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego5 g
-
kminu rzymskiego, mielonego½ łyżeczki
-
soli wędzonej¾ łyżeczki
Pasta paprykowo-orzechowa
-
oliwy z oliwek40 g
-
cebuli pokrojonej na ćwiartki50 g
-
orzechów nerkowca100 g
-
soku z limonki, świeżo wyciśniętego5 g
-
soli¾ łyżeczki
-
papryki ostrej, mielonej½ - 1 łyżeczka
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
794.6 kcal /
3326.9 kJ
Białko
20.5 g
Tłuszcz
40.5 g
Węglowodany
93.6 g
Błonnik
10.9 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Sód
1215.6 mg