Wersje kompatybilne
Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z pieczoną dynią i granatem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ½ łyżka miodu
- 30 g migdałów, ze skórką
- 400 g dyni Hokkaido, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki ziaren sezamu, białego
- 200 g komosy ryżowej (quinoa)
- 400 g wody
- 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
30
g oleju z orzechów włoskich
lub 30 g oliwy z oliwek - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, pokrojone na 5 cm kawałki
- 2 łyżki mięty, świeżej, tylko liście
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 80 - 100 g pestek granatu (z ok. 1 szt., patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2124 kJ / 507 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 50.3 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Błonnik
- 8.8 g