Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 30 g octu ryżowego
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 60 g sosu sojowego
- 15 g mirinu
- 30 g oleju sezamowego
- 1200 g wody
- 10 g oleju
- ½ łyżeczki soli
-
200
g ryżu czarnego
lub 200 g ryżu białego - 140 g marchewki, pokrojonej w 0,5 cm paski
- 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g), pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 puszka białej ciecierzycy, z puszki (ok. 240 g po odsączeniu), opłukanej i osuszonej
- 1 pomidor, pokrojony w 1 cm kostkę
- 1 jabłko, bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
- 4 łyżki jagód goji, suszonych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2269 kJ / 542 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 63 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 1988 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karmelizowane bakłażany z sosem tahini i granatem
55 min
Wegetariańskie spring rollsy (TM5)
1h
Sałatka z czarnej soczewicy z dressingiem malinowym i tofu; Jogurt stracciatella
40 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
40 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Tofu po koreańsku
1 godz. 20 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Sałatka z serem halloumi, orzechami i granatem
35 min