Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
TM6 TM5

Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą

4.6 (98 ocen)

Składniki

Pieczona ciecierzyca i chlebki pita

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżka kolendry, mielonej
  • ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 280 g białej ciecierzycy, z puszki, opłukanej i odsączonej (1 puszka)
  • 180 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 180 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokojonej w 1 cm paski
  • 2 chlebki pita, pełnoziarniste, pokrojone w ćwiartki

Sałatka

  • 150 g czerwonej kapusty, poszatkowanej
  • 20 g czerwonego octu winnego
    lub 20 g octu balsamicznego
  • 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w 1-2 mm plastry
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 100 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g mieszanki młodych sałat
  • 2 ogórki, długie
  • 1 granat, tylko pestki
  • 2 gałązki mięty, świeżej, tylko liście, porwane na kawałki
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, porwane na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2243.6 kJ / 536 kcal
Białko
13 g
Węglowodany
63 g
Tłuszcz
30 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Błonnik
14.7 g
Sód
1283 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy