Urządzenia i Akcesoria
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Pieczona ciecierzyca i chlebki pita
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżka kolendry, mielonej
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżeczka ziela angielskiego, mielonego
-
½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
-
60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
-
280 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej (1 puszka)
-
180 g czerwonej cebuli pokrojonej w 5 mm plastry
-
180 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokojonej w 1 cm paski
-
2 chlebki pita pełnoziarniste, pokrojone w ćwiartki
Sałatka
-
150 g czerwonej kapusty poszatkowanej
-
20 g octu balsamicznego20 g czerwonego octu winnego
-
60 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1-2 mm plastry
-
2 łyżeczki sumaku
-
100 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
-
40 g oliwy z oliwek
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka soli
-
50 g mieszanki młodych sałat
-
2 ogórki długie
-
1 granat tylko pestki
-
2 gałązki mięty, świeżej tylko liście, porwane na kawałki
-
2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście porwane na kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1283 mg
Białko
13 g
Kalorie
2243.6 kJ /
536 kcal
Tłuszcz
30 g
Błonnik
14.7 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Węglowodany
63 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZDROWE KOLACJE
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM6, TM7)
40 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6, TM7)
20 min
Bliskowschodni brunch
1 godz. 20 min
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50 min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu
55 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
55 min
Wrapy z pastą z fasoli i pieczonymi warzywami
1 godz. 40 min
Pity z patelni z hummusem i warzywami
2 godz. 20 min