Gratin z dorsza
TM6 TM5

Gratin z dorsza

4.1 (21 ocen)

Składniki

Bułka tarta

  • 50 g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na kawałki
    lub 50 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki

Dorsz

  • 100 g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na 1-2 cm kawałki
    lub 100 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 100 g mleka
  • 300 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g filetów z dorsza, bez skóry, pokrojonych na kawałki
    lub 400 g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • ¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos beszamelowy

  • 300 g mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 200 g śmietany, 12% tłuszczu
    lub 200 g śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1761 kJ / 421 kcal
Białko
19 g
Węglowodany
29 g
Tłuszcz
26 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy