Urządzenia i Akcesoria
Gratin z dorsza
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Bułka tarta
-
50 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na kawałki50 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na kawałki
Dorsz
-
100 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki100 g białej bułki, czerstwej pokrojonej na 1-2 cm kawałki
-
100 g mleka
-
300 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
50 g oliwy z oliwek
-
400 g solonego dorsza, namoczonego, wypłukanego z soli, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)400 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na kawałki
-
¾ - 1 łyżeczka soli (patrz wskazówka)
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos beszamelowy
-
300 g mleka
-
60 g mąki pszennej
-
30 g masła
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
200 g śmietany, 18% tłuszczu200 g śmietany, 12% tłuszczu
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
19 g
Kalorie
1761 kJ /
421 kcal
Tłuszcz
26 g
Błonnik
3 g
Węglowodany
29 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KIEDYŚ TERAZ ZAWSZE
50 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegetariańskie hot dogi ze szparagami
40 min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45 min
Wytrawne magdalenki z chorizo, cukinią i papryką
1 godz. 10 min
Spaghetti z anchois, bułką tartą i parmezanem (TM5, TM6)
40 min
Tarta z brokułem i łososiem
1 godz. 35 min
Tarta z serem pleśniowym
1 godz. 35 min
Quiche z pieczarkami
1 godz. 40 min
Placki z batatów z wędzonym łososiem (TM5)
35 min
Kotlety z jajek
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Pulpeciki z dorsza gotowane na parze z sosem pomidorowym
55 min
Kotlety (croquetas) z indyka i szpinaku
40 min