Flany ze strączków zielonego groszku z miętowym jogurtem
TM6 TM5

Flany ze strączków zielonego groszku z miętowym jogurtem

4.0 (2 oceny)

Składniki

Flany ze strączków zielonego groszku

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 700 g wody, plus dodatkowa ilość do pieczenia w kąpieli wodnej
  • 1000 g młodego, zielonego groszku, w strączkach
  • 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
  • mąka pszenna, do oprószenia foremek
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 3 jajka

Miętowy jogurt

  • 5 g liści mięty, świeżych
  • 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • liście mięty, świeże, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1599 kJ / 382 kcal
Białko
14 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcz
26 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Błonnik
8.4 g
Sód
526 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy