Wersje kompatybilne
Flany ze strączków zielonego groszku z miętowym jogurtem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Flany ze strączków zielonego groszku
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 700 g wody, plus dodatkowa ilość do pieczenia w kąpieli wodnej
- 1000 g młodego, zielonego groszku, w strączkach
- 60 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- mąka pszenna, do oprószenia foremek
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 3 jajka
Miętowy jogurt
- 5 g liści mięty, świeżych
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 150 g jogurtu typu greckiego
- 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1599 kJ / 382 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 8.4 g
- Sód
- 526 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mac'n'cheese z mięsem i kimchi
1 godz.
Baklava
3hod. 10min
Dorsz w indyjskim sosie pomidorowym
1 godz.
Makaron z krewetkami w pomarańczowym sosie
45min
Steki panierowane w pieprzu
20min
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
40 min
Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami
45min
Łosoś z ryżem i zielonymi warzywami (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2hod. 40min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM6)
1 godz.
Wytrawne mini serniczki i drink truskawkowy z szampanem
3h 40min
Risotto z warzywami i rybą (TM6)
30min
Ryba w piwnym cieście
30min