
Wersje kompatybilne
Wegański pad thai ze spiralizowanych batatów (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Makaron z batatów
- 1000 g batatów podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
Sos do pad thai
- 500 g wody
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek
- 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej w plastry
-
5 - 10
g kolendry, świeżej tylko liście
lub 5 - 10 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem tylko liście - 60 g cebuli szalotki
- 40 - 50 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
- 40 g sosu sojowego
-
50
g oleju arachidowego
lub 50 g oleju sezamowego - 150 g orzeszków ziemnych prażonych bez tłuszczu, solonych
Krem z resztek batatów
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 90 g orzeszków ziemnych prażonych bez tłuszczu, solonych
- 15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
40
g oleju arachidowego
lub 40 g oleju sezamowego
Wykończenie
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w plastry
- papryczka chili, świeża pokrojona w plastry, do dekoracji
- kolendra, świeża tylko liście, posiekana, do dekoracji
- orzeszki ziemne prażone bez tłuszczu, solone do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 889.2 kcal / 3720.4 kJ
- Białko
- 21.8 g
- Tłuszcz
- 60.5 g
- Węglowodany
- 76.6 g
- Błonnik
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.5 g
- Sód
- 946.7 mg