Wersje kompatybilne
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Purée z dyni i gotowanie ziemniaków
-
500
g miąższu dyni Hokkaido, pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
lub 500 g miąższu dyni piżmowej, pokrojonego na 3 cm kawałki - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego (w tym tylko liście z 1 gałązki)
- 500 g wody
- 300 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
Wołowina po burgundzku
-
70
g oleju
lub 70 g oliwy z oliwek - 120 - 130 g kostek boczku
- 250 - 300 g pieczarek, małych, w całości lub dużych, pokrojonych w ćwiartki lub w plastry
- 210 g cebul szalotek, małych (9-12 szt), w całości
- 750 g mięsa wołowego, gulaszowego (np. rozbratla), bez ścięgien i kości, pokrojonego w 3-4 cm kostkę, osuszonego papierowym ręcznikiem
- 350 g czerwonego wina, burgundzkiego
- 350 g wody, plus dodatkowo 5 łyżek
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego
- 3 liście laurowe, suszone
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżka mąki pszennej
Kopytka dyniowe
- woda, do gotowania kopytek
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania kopytek
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- olej rzepakowy, do polania kopytek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 220.2 kJ / 2.3 kcal
- Białko
- 23.8 g
- Węglowodany
- 23.8 g
- Tłuszcz
- 685.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 6.8 g
- Sód
- 6.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7h 30 min
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2h 45min
Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM6)
1 Std. 15 Min
Focaccia na długo rosnącym cieście
20u.
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
2h 45min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1 Std.
Indyk pieczony z cytrynowym farszem
5 Std. 30 Min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5h
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 Std. 20 Min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2h 10min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2h 15min