Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 25 oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania plastrów bakłażana, natłuszczenia Varomy i formy do zapiekania
- 8 plastrów bakłażana o grubości 3-5 mm (ok. 20 g każdy)
- 2 - 4 szczypty soli
- 1 ząbek czosnku
- 250 - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
-
8
plastrów szynki parmeńskiej (łącznie ok. 80 g)
lub 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (łącznie ok. 80 g) - 1 kulka mozzarelli, light (125 g), odciśnięta z solanki na papierowych ręcznikach, pokrojona w 8 plastrów
- 3 liście bazylii, świeże
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 845 kJ / 202 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 690 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1h 35min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1h 25min
Quiche ze szparagami
1h 35min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1 godz.
Flan z ricottą, szpinakiem i pistacjami
30 Min
Wytrawne palmiery na dwa sposoby
1h 40min
Pieczone papryki po meksykańsku
55 min
Pastizzi z groszkiem
1h 30min
Włoskie mini pasqualine z jajkiem przepiórczym
1h 30min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1 godz.
Paszteciki śródziemnomorskie
50min
Koszyczki z prosciutto
40 Min